Mi az a szálirány?

szálirány

Mi az a szálirány? Miért fontos?

A szabás sok kezdő varró számára egy sötét folt, nagyon összetett folyamat, oly sok mindenre kell figyelni; mintás anyag, főleg ha kockás, hosszába tegyem a szabásmintát az anyagon vagy keresztbe, mikor mennyi varrásszélesség legyen stb.

Ezeket a tanfolyamon kiemelt részletességgel átvesszük, mindent megmutatok nem csak beszélek róla: a kockás anyagnál mire kell figyelni, hogyan kell szabni, a csíkoknál hogyan illesszünk, forgassuk a különböző alkatrészeket.

Ha elsőre nem áll össze a teljes kép, nem baj. Ezért készítettem erről a nagy témáról is egy 15 oldalas anyagot, hogy a tanfolyam után is elő tudd venni, átolvasni. Így biztos nem vész el a sok info, és biztos kézzel állsz neki egy-egy ruha kiszabásának.


A szövet láncfonalakból és vetülékfonalakból áll. A szövet hosszában haladó fonalai a láncfonalak, a szélességében haladók a vetülékfonalak.
Tehát a szövet láncfonalai adják a szálirányt: a szálirány mindig a láncfonalak irányával azonos és párhuzamos az anyag szövött szélével.
Ahhoz, hogy a ruha szépen álljon, figyelembe kell venni szabásnál a szálirányt.

Mert az anyagok többsége szálirányban (hosszában) kevésbé vagy nem nyúlik, míg keresztben (vagyis vetülékirányban) rugalmasabb, 45°-ban pedig a legnagyobb a rugalmassága. Ezért bizonyos alkatrészeket csak szálirányban, vagy csak 45°-ban szabunk!
A szálirány betartása az egyik legfontosabb; meghatározza a ruha esését, illetve be nem tartott szálirányú szabás később varrástechnológiai problémákat is okozhat. (pl. a derékpánt vetülékirányú szabása miatt a felvarrásnál megnyúlhat)

Hogyan határozzam meg a szálirányt?
1. A szálirány mindig a méteráru szövött szélével párhuzamos.
2. Ha nincs már meg a szövött szél (mert pl. régebben már levágtad, és maradék anyagból kell most dolgoznod), akkor nézd meg, melyik irányban nyúlik a legkevésbé az anyag.

Szálirányú (szálegyenesben) szabás = a kiszabandó részt az anyag hosszába fektetjük és szabjuk.

(… a téma folytatódik a tananyagban, ahol bemutatjuk azt is, mi a különbség a ferde és a szálirányú szabás közt, ill. mikor lehet csak szálirányban/ferdén/vetülékirányban szabni)

A téma a “Varrni tanulok 4″ tanfolyami anyagunk része. A 15 oldalas anyagot csak a tanfolyami résztvevőink kapják meg. 

Varrni tanulok 4 fedőlap

Van még számos téma a szabással, varrással kapcsolatban, melyről szeretnél többet tanulni?

Iratkozz fel hírlevelünkre, és ellátunk ingyenes hasznos tanácsokkal.

Kérlek add meg neved és érvényes e-mail címedet:

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us