Kezdjük az alapoktól… a varrógép

images (4)a

 

Milyen a jó varrógép? Milyet vegyek, ha varrni szeretnék? Biztos, hogy a minél drágább, annál jobb az itt igaz? 

letöltés (9)

Megannyi kérdés, amire jó lenne, ha valaki megmondaná a tuti jó választ. Kérdezősködünk ismerőstől, fórumokon, üzletekben. A végén leszűrni az igazságot, az egyetlen jó megoldást.. szinte lehetetlen. Mindenki másra esküszik, hiszen más és más a tapasztalat, a saját szempont.

Mindig ezzel kezdik: Milyen árban akarsz? – Hát minél olcsóbban… – mondod Te.

Én azt mondom/mondtam a tanfolyamon részt vevőknek, hogy attól függ, mit akarsz a varrással kezdeni, milyen szinten szeretnéd űzni.

 


Tehát a szempontok (az én tapasztalataim alapján!):images (40)

 • otthoni varrásra, gyereknek, apunak nadrág felhajtáshoz meg max. pár terítőt, ágyneműt varrnál? -> akkor tényleg a legegyszerűbb is megteszi. Nem kell 100 000 Ft nagyságú, a 25-30 000 Ft-ossal is megvarrsz szinte bármit. Ha 2-3 havonta előveszed, mert épp az új szoknyát kell beszűkíteni, felvarrni… felesleges beruházni egy drága gépre, és rengeteg tartozékra.

 

images (4)

 • szintén otthoni varrásra, de szeretnél az egyszerű nadrágfelhajtáson túl már komolyabb dolgokat is varrni? Pl. magadnak ruhát, szoknyát, blúzt, vagy gyerekeknek játékokat, kreatív dolgokat -> itt már fontos, hogy a gép valóban jól és kényelmesen használható legyen, szép munkát “hagyjon” maga után, és még Te is élvezd a varrást.Mivel szinte mindegyik rengeteg varrattípust tud, ezért ez már szinte alap, hogy sok öltéstípusa legyen.
  • Viszont jó, ha minél több varrógép típust kipróbálhatnál: mindegyiknek más a hangja, a “futása”, ahogy varr. Némelyik kattog, valamelyik kicsit rángatja az anyagot. Ezek sok varrás után már zavaróak. Jó ha egy gép szépen, simán fut, szinte alig hallani a hangját, szépen továbbítja az anyagot.
  • Jó, ha kézre áll a talpemelő, a szálvágó, a hátravarráshoz való nyomógomb/kar.images (2)
  • Feltétlen legyen a talp melletti lemezen méretes beosztás. Ez nagyon hasznos, ha a tű alá kell pontos méretre igazítani az anyagot, és mellette látható az 1-2-3 cm-es beosztások.
  • A szabadkaros gép (tehát amikor a toldalékasztal levehető a gép elejéről) megkönnyíti a szűkebb, pl. nadrágszár aljának felhajtását, mert odafér a tű alá.
  • Az újakon szinten nem is van már talpnyomás állító: de ha mégis, ez nagyon hasznos, ha manuálisan beállítható a talp nyomása.
  • Ha kis műhelyt is berendezhetsz magadnak, akkor az asztalba beépített változat a legjobb. Ha viszont mindig elő kell szedni, akkor jó, ha viszonylag könnyű a gép, van hozzá takarófólia (de Te is varrhatsz akár).images (1)
  • Van olyan gép, aminél tűbefűző segítő van szerelve. Ez mindenképp áldás annak, aki nehezen boldogul a cérna tűbe fűzésével.

 

 • Ha pedig komolyabban űznéd ezt a szakmát, és akár még pénzt is keresnél a munkáddal, akkor pedig az ipari varrógép ajánlott.

 

Ezeken túl persze mondják, hogy fém alkatrészek legyenek benne. De a háztartási gépeknél már szinte mindegyik műanyaggal van tele, úgyhogy ez a szempont aligha követhető.

A karbantartásra, olajozásra is szinte csak az orsó, a bobin körül van már lehetőség, mert a felső gépfej része már nem kinyitható az újaknál.

A tartozékokkal kapcsolatban: rengeteg külön talp kapható. Erre azt mondom, hogy először ne vedd meg mindegyiket. Lehet, csak egyszer használod (és elég drága), de a sima varrógéptalppal (a gomblyukon kívül) szinte minden megvarrható. Majd később meglátod, hogy valóban szükség van-e a paszpol behajtást segítő talpra, vagy a függönyberáncolóra…

 

Ennyi az én tapasztalatom alapján, amit hozzá tudok tenni. Egyébként az én gépem elég egyszerű (pár éve volt 25 000 Ft), és azóta a táncruhától kezdve a rengeteg blúzon, estélyi ruhán, kosztümkabáton át szinte mindent megvarrtam már rajta. Nekem egyedül a hangja 🙂 és az anyagtovábbító mechanikája nem tetszik, és hogy nincs a talp mellett a méretes beosztás. Ez nekem zavaró, és kicsit megnehezíti a munkát. Minden más szuperül megy rajta. 🙂 A szakmát pedig egy régi asztali Veritas nevű gépen tanultam meg – több mint 20 éve. És még azóta is működik! Fémből van mindene, és felülről is hozzáférhető, olajozható a felső része. Legszívesebben még mindig ezt használnám… 🙂

Ha neked is van olyan élményed a varrógépekkel kapcsolatban, amit megosztanál velünk, tedd meg itt! Lehet, hogy valakinek pont a TE véleményedre, tapasztalatodra van szüksége!

Írdd meg most a véleményed!

 

Share On Facebook
Share On Google Plus
Share On Pinterest
Contact us